Birgit Nevala, Finnpartnershipistä kertoo yhteistyötään BusinessMakerin kanssa viime vuosilta:
”Hybridi-tapahtuma toimi hyvin. Kansainvälisessä kontekstissa hieman haasteellisempaa on pitää hybridi kuin etätapahtuma. On helpompi ollut tehdä kokonaan digitaalista eli pelkästään etätapahtumaa, koska osallistujat ovat samassa asemassa. Hybridi vaatii myös enemmän panostuksia. Tapahtuma, jossa nepalilaisia oli myös tullut Suomeen, koettiin onnistuneeksi, sillä silloin liveosallistujia oli sekä Suomesta että ulkomailta.
Etätapahtumassa kaikki ovat samassa asemassa. Jos esimerkiksi kehittyvistä maista kaikki ovat linjoilla ja Suomesta paikan päällä, niin voi tulla eriarvoinen asetelma.”
Mitä tavoitteita teillä on ollut tapahtumissa?
”Tavoitteena on ollut saattaa yrityksiä yhteen Suomesta ja kehittyviltä markkinoilta. Kansainvälinen ulottuvuus on tärkeää.”
Toteutuivatko tavoitteet?
”Tavoitteet toteutuivat hyvin, sillä kaikista lähti ihan hankkeita meidän rahoitukseemme asti. Hybriditapahtumasta syntyi hyvin hankkeita ja yhteistyötä. Koronan aikana otettiin käyttöön BusinessMakerin toimintamalli, ja kun muu tapaaminen oli hankalaa, niin BusinessMaker oli ainoa vaihtoehto toimia ja se nähtiin hyvänä vaihtoehtona tavata yrityksiä. Tapahtuman jälkeen pidettiin myös tapahtumasivua ja osallistujaprofiileja auki, jolloin itse tapahtumankin jälkeen tapahtui paljon verkostoitumista. On tärkeää, että aluksi kerrotaan ilmoittautumisvaiheessa jo, että sivusto pidetään avoinna ja tapahtuman kick-startin jälkeen yhteyksien rakentaminen tapahtuu keskenään platformia apuna käyttäen.”
Miksi käytätte BusinessMaker alustaa?
”Korona, maantieteellinen ulottuvuus ja verkostoitumismahdollisuudet olivat taustalla. Nykyisin tehdään itse riisutumpia ja karsitumpia systeemejä, mutta BusinessMaker on mahdollistanut 1-to-1 huoneet, vaikkakin niiden käytössä oli hieman haasteita ensimmäisen tapahtuman kohdalla. Hyvää oli se, että tapaamiskalenteri tuli valmiina, jolloin osallistujien oli helpompi osallistua valmiin kalenterin mukaan. Jos pitäisi itse sopia aikoja, niin BusinessMakerissä oli etuna se, että tapaamislistat tulivat valmiina.”
Muuta:
”Oli hyvä, että oli vapaa tyyli ja rento ilmapiiri. Mutta ministeritason ja korkea-arvoisten osallistujien kanssa oli toki välitön meininki, mutta kuinka muodollinen toimijoiden tyyli olisi pitänyt olla. Tästä voisi etukäteen keskustella enemmän – eli voisi olla tarjolla eri tyyljeä, esimerkiksi Rento – Epämuodollinen Bisnestyyli – Muodollinen Bisnestyyli. Valtion toimijat voisivat arvostaa tällaista keskityyliä, eli epämuodollista bisnestyyliä. Tosi arvokasta on se, että tapaamisaikataulut tulevat valmiina osallistujille ja että 1-to-1 tapaamiset toimivat kivasti. Maailma on muuttunut välittömäksi ja webinaareja on paljon nykyisin – alkuun piti kaikki pienetkin ohjeet neuvoa teknisesti, mutta nykyisin ihmiset osaavat avata paremmin digitaalisia ovia kokouksiin ja tapahtumiin. Ihmiset osaavat käyttäää puheenvuoroja ja osallistua aktiivisesti ja käyttää valmiuksiaan toimia digitaalisissa toimintaympäristöissä. Se miten näppärästi voidaan kansainvälisesti saavuttaa yrityksiä BusinessMakerin avulla, on iso juttu.”