Online-kohtaamiset

Kohtaamme nykyisin päivittäin verkossa kymmenien, jopa satojen henkilöiden kanssa. Kohtaamme eri somekanavilla jättäen postausten kautta jälkemme ehkäpä ikuisiksi ajoiksi. Kohtaamme etäpalavereissa kahden kesken sekä ryhmäkokouksissa useiden ihmisten kesken. Luomme etäkuvaa itsestämme sekä some-kanavilla että etäkohtaamisissa. On siis hyvä kiinnittää huomiota online-kohtaamisiin ja siksi kokosimme siihen meidän mielestä tärkeitä ohjeita ja vinkkejä.

 

Kommunikointi erilaisissa kanavissa

 

Tee some-vuorovaikutuksesta henkilökohtaista. Kovinkaan moni ei näe tärkeäksi ilmoittaa profiileissaan harrastuksiaan tai mielenkiinnon kohteitaan. Ajatellaan, että ne ovat toissijaisia profiilitiedoissa. Mutta tällaiset pienet tiedonjyvät voivat olla hyvä tapa tehdä online-vuorovaikutuksesta henkilökohtaista. Ne auttavat toisia tutustumaan sinuun henkilönä paremmin ja tekevät sinusta kiinnostavan. Lisäksi kun kirjoitat viestiä tai postausta, kohdista viesti suoraan lukijalle. Ajattele, että puhut suoraan heille.

Ole selkeä ja positiivinen. Kirjoitettu viesti jättää vastaanottajalle tulkinnan mahdollisuuksia. Siksi on tärkeää olla mahdollisimman selkeä tarkoituksessaan. On haastavaa kirjoittaa lyhyesti niin, että viestin sanoma välittyy haluamalla tavalla mutta on silti ytimekäs ja helposti luettava. Tähän kuitenkin kannattaa panostaa. Ole selkeä, sano asiat hieman enemmän positiivisemmin kuin sanoisit puhuessasi, sillä tutkimusten mukaan kirjoitettu viesti luetaan yleensä negatiivisemmin kuin se on tarkoitettu.

Tee toisille se, minkä toivoisit itsellesi tekevän. Myös online- verkostoituminen on vastavuoroista. Jos pystyt pyyteettömästi auttamaan toisia, auta. Esimerkiksi jaa postauksia, kommentoi niitä niiden näkyvyyden edistämiseksi, mainosta, kehu ja kannusta ilman, että sinua on pyydetty siihen. Tämä antaa sinusta hyvän kuvan henkilönä ja saat todennäköisesti itsekin pyyteetöntä apua.

Missä ja miten verkostoitua verkossa?

 

Verkostoituminen erilaisissa ryhmissä. Esimerkiksi Facebook on täynnä erilaisia ryhmiä. Verkostoidu ja kohtaa ryhmissä, jotka koet itsellesi mielekkäiksi. Myös harrastusryhmissä voi luoda suhteita, jotka hyödyntävät bisnestä. Erota ja jätä pois negatiivisuutta lietsovat ryhmät ja sivustot.

Huomaa vaikutusmahdollisuudet. Jos huomaat keskustelun, jossa voisit olla avuksi osaamisellasi, näe se verkostoitumismahdollisuutena ja osallistu. Ole laaja-katseinen ja verkostoidu myös eri toimialojen ryhmissä. Et voi koskaan tietää kenen verkostossa on sinulle sopiva asiakas tai mitä kautta yrityksellesi tärkeä kumppani löytyy. Muista, että kohtaamisissa kahden henkilön lisäksi kohtaa aina myös kummankin osapuolen verkostot.

Kahden keskiset palaverit

 

Valmistaudu kohtaamisiin. Kuten face-to-face-kohtaamisissakin, myös online-kohtaamiseen on tärkeää valmistautua. Ota etukäteen selvää yrityksestä ja henkilöstä kenen kanssa kohtaat. Luo tavoitteesi ja laadi strategia tapaamiselle. Pidä muistiinpanosi lähellä koko kohtaamisen ajan niin voit turvautua niihin tarvittaessa.

Laita videokuvaus päälle aina kun mahdollista. On paljon helpompi luoda yhteys kun sinut nähdään. Älä ujostele näyttäytyä videokameralle juuri sellaisena kuin olet vaan anna itsesi näkyä, ole itsevarma! Panosta taustaan ja mieti minkä kuvan se sinusta antaa. Mikäli tausta mietityttää, voit olla niin lähellä tietokoneen kameraa, ettei kasvojesi lisäksi taustaa juuri näy. Esimerkiksi Teamsissa on toiminto, jolla voit sumentaa taustan. Näin teet ns.pikasiivouksen taustallesi.

Ole ajoissa, tarkista tekniikka. Kun tekninen puoli on kunnossa ja olet varmistanut että sinulla on rauhaa ja aikaa kohtaamiseen voit edetä kuten normaaleissa kohtaamisissa. Jos olet ollut yritystreffeillämme, olet päässyt lukemaan vinkkejä ja ohjeita kohtaamiseen. Näitä samoja keinoja voit käyttää myös online-kohtaamisissa!

 

Hyviä kohtaamisia ja voimia tähän poikkeukselliseen aikaan kaikille yrittäjille!

 

Anneli Komi
BusinessMaker Solutions Oy